A párterápiáról

Mi a tét?

A sokat emlegetett tétel, miszerint a jó párkapcsolatért dolgozni kell, nemcsak aktivitásra ösztönző figyelmeztetés, amely – a büntető szülőhöz hasonlóan – negatív következményekkel fenyeget lustaság esetén, hanem pozitív üzenetet is hordoz: igenis létezik jól működő, tartós, boldogító párkapcsolat, amelyért lehet tenni, és amely rajtunk áll. A folyamatos odafigyelés élővé, dinamikussá teszi a kapcsolatot, amellyel megelőzhető a párkapcsolatok legnagyobb ellensége: a kiüresedés és a közöny. Ha krízist vagy mélypontot érzékelünk, egy sokat próbált kapcsolatnál nem arra kell gondolnunk, hogy most aztán lehúzhatjuk a rolót, hanem hogy valamelyik korábbi szakasz feladatát nem vagy nem teljesen oldottuk még meg. Máshogy közelíteni, változni, megújulni mindig lehet, és kell is. Az a tudat, hogy most ugyan siralmas a helyzet, de lesz másnap, hiszen már annyi problémát megoldottunk együtt, továbblendít, motivációt és jövőképet ad. Ezáltal lesz a változás és változékonyság, azaz a dinamika cél és a cselekvés oka is egyben.
A párterápia rendkívül fontos és hasznos gyógyulási eszköz lehet, de nem mindenki tud vele jól élni. Nem mindenki látja be, hogy a párterápia sikeréhez mindkettejük változásra való képessége és elkötelezettsége szükséges, a terápia nem a másik megváltoztatásának vagy a sérelmek elpanaszolásának a terepe. Ha a pár mindkét tagja ezen az alapon indul el és megfelelően együtt tud működni a terápiás munkában, akkor az már önmagában is hatalmas lépés a kapcsolat magasabb szintre emeléséhez - esetleg egy kulturáltabb, emberibb, higgadtabb elváláshoz.
Mi a párterápia?
A párterápia olyan célzott segítségnyújtás, ahol a szakember a pszichológia és a kommunikációelmélet módszereivel mintegy moderátorként, illetve facilitátorként segít a párnak feltárni, szavakba önteni, egymás számára érthetővé és megbeszélhetővé tenni problémáikat, empatikus, megértő belátást kialakítani mindkét félben, és kölcsönösen elfogadható, hatékony megoldásokat keresni.

Mi a cél?

Hogy leszámoljunk egy klasszikus előítélettel, először érdemes megfogalmazni azt, hogy mi NEM cél: a párterápia feladata nem az, hogy mindenáron megőrizze két ember párkapcsolatát. A cél inkább: tudatosabban megérteni a kapcsolat érzelmi hiányosságait, és együtt keresni a megoldás Lehetőségeit. A terápia során a felek segítséget kaphatnak problémáik önmaguk és egymás számára is áttekinthetőbb feltárásában, egymás jobb megértésében, megismerésében, szükség esetén egymás elengedésében, a kapcsolat megszakítása humánus, értelmes és békés útjának megtalálásában. Mivel a gyerekek a családban uralkodó feszültségek tünethordozói, az ő problémáik megoldásához is a szülők közötti légkör javítása, a család hatékonyabb működésének elősegítése a legfőbb segítség. A párterápia által tehát közvetve a gyerekek, a környezet, az egész család segítséget kaphat.
Mit nem tesz a terapeuta?
- Nem tesz igazságot, nem foglal állást egyik fél mellett sem.
- Nem ítélkezik.
- Nem nyomoz. (Azaz nem vizsgálja, hogy valóban úgy történtek-e a dolgok, ahogy egyik vagy másik fél állítja.)
- Nem hoz döntést egyik fél helyett sem.
Mit tesz a terapeuta, illetve hogyan működik a terápia?
Ebben a terápiás formában sem a terapeuta „oldja” meg tehát a pár gondjait, de a szakember segíthet gyorsabban megérteni, átlátni a történéseket, megérteni a múltbeli hibákat és megkeresni a kapcsolat hatékonyabb működéséhez vezető utat.

A terápia alapvetően a partnerek párbeszédére épül, de ez a párbeszéd kicsit más, mint amit a felek eddig, otthon folytattak egymással, és ami többnyire veszekedésekhez vezetett. Újfajta kommunikációs és konfliktuskezelő technikákat tanulunk, a beszélgetést színesítjük helyzetgyakorlatokkal, szerepjátékokkal, esetleg pszichodramatikus elemekkel. Otthonra a pár házi feladatot kap, hiszen folyamatról van szó, amely nemcsak a terápiás ülésen zajlik, hanem életszerűen a köztes időben is, a megoldások sem ott az ülésen születnek meg kizárólagosan.
A terápia kettős vezetéssel, úgynevezett ko-terápiás formában történik, hogy a kiegyensúlyozottság alapelve, a többfajta rálátás, a férfi-női sajátos szempontok érvényesülhessenek. Terapeuta-párom mediátor és kommunikációs szakember, egyben a férjem, ezáltal a párkapcsolati működésről azonnali, kézenfekvő „mintát” is tudunk szolgáltatni.
Mivel dinamikusan dolgozunk, általában 10-20 másfél órás ülésre lehet számítani, ennél többre csak ritkán van szükség. Az első ülés tájékozódó – ismerkedő - problémafeltáró beszélgetés, azt követően állapodunk meg a célban, a keretekben. A terápiás folyamat elején viszonylag intenzívebb munkára van szükség, ezért első három alkalom heti rendszerességgel történik, utána elég csak kéthetente találkozni.
Lehetőség van arra, hogy a pár az első egy-két bemutatkozó beszélgetés után egy átfogó párkapcsolati felmérő tesztet töltsön ki, amely hatékonyabb betekintést nyújt az adott kapcsolat működésébe, az erősségekbe és az elakadásokba egyaránt. Segítségével a pár felmérheti azt, hogy jó úton halad-e kapcsolata építésében, kell-e és milyen területeken kell beavatkozás, segítségnyújtás a további problémák megelőzése céljából. A PREPARE/ENRICH (Felkészítés/Gazdagítás) egy párkapcsolati felmérő eszköztár és egyben tanácsadói program, amelyet az Egyesült Államokban dolgoztak ki együtt élő vagy együttélésre készülő párok részére. A teszt önmagában is kitölthető, ha a pár tanácsadást nem igényel, csupán egy objektív, átfogó képet, „leltárt” szeretne kapni kapcsolatának lényeges pontjairól, illetve lehetőség van arra is, hogy a teszt kitöltése után a pár személyre szabott tanácsadási programot kaphasson, amelyet a teszt eredményei alapján állítunk össze. Főként azoknak ajánlható a teszt kitöltése, akik érzik, hogy kapcsolatukban baj van, de pontosabban nem látják az elakadások okát, dinamikáját, illetve a megoldás lehetőségeit. Természetesen teszt nélkül is igénybe vehető a párkapcsolati terápia, a tesztkitöltés tehát nem feltétele a terápiának. A Prepare-Enrich programról további részleteket olvashat a Módszereim menüpont alatt.

A párterápia árairól Ön informálódhat az Áraim menüpont alatt.