A jó párkapcsolat 3 alappillére

A hétköznapok sűrűjében nehéz megítélni, hogy a kapcsolatunk milyen állapotban is van, úgy egyébként. Mármint ha a pillanatnyi érzéseinktől eltekintünk, mert azok bizony sok mindent elfednek, felülírnak, sokszor torzítanak. Ha épp haragszunk a párunkra, akkor érezhetjük úgy, hogy semmi nincs rendben, legjobb lenne talán elválni, miközben másnapra a haragnak nyoma sincs, és egész más szemmel nézünk a párunkra. Ha elbizonytalanodnánk, hogy akkor hányadán is állunk, érdemes a következő tényezőket átgondolni; hasznos szemléleti keretet ad, és abban is segít, hogy milyen irányban lenne érdemes közösen változtatnunk.

A stabil, erős, kríziseken átlendülni képes kapcsolatokhoz három dologra van szükség. Ezeket nevezhetjük párkapcsolatok alappilléreinek. Az első az intimitás, amin több értendő puszta szexualitásnál. Ide tartozik a melegség,törődés, jóleső érintések, simogatások, egymáshoz bújás, meghitt beszélgetések, romantikus közös programok. Fontos, hogy olyankor tudjunk adni melegséget, törődést a kedvesünknek, amikor azt ő is szívesen fogadja. Az egymásra hangolódás tehát kiemelt fontosságú, hogy az intimitás megélése kölcsönös élmény legyen.

A második alappillér egy kapcsolatban a barátság. Egymásnak olyan intellektuális segítőpartnerei lenni, úgy elbeszélgetni, időt együtt tölteni, hogy az élvezet legyen mindenki számára.Mindaz ide tartozik, ami két embert baráttá tesz: izgalmas viták, együtt nevetések, az érdeklődési kör és az értékrend érintkezése fontos - de nem minden - területeken, elismerés, tisztelet, bizalom.

A harmadik pillér az együttműködés. Ez az alapja annak, hogy egy család életét közösen lehessen kézben tartani, koordinálni. Mit jelent ez? Közösen tervezni, célokat kitűzni, azokat végigvinni, megvalósítani, ebben kooperálni. közösen problémákat megoldani - azaz együtt irányítani azt a bizonyos közös hajót a tengeren.

Stabil kapcsolatnak az tekinthető, ahol legalább két kritérium hiánytalanul teljesül, a harmadik pedig legalább valamilyen alap szinten működik. A kizárólag intimitásban "erős" kapcsolat a szenvedélyes szerelem elmúltával kivérezhet. Ahol egyedül a barátság működik, az előbb-utóbb át fog változni a szó szoros értelmében vett barátsággá. A csakis együttműködésről szóló kapcsolat pedig maximum szövetség, amely a közös célok elfogytával puszta egymás mellett éléssé fog silányulni.